Hátfájás fiatal korban

Általános tévhit, hogy a hátproblémák főként a középkorú és idősebb embereket érintik. Meglepő, hogy milyen gyakoriak a hátpánasz gyermekek és serdülők körében is. Ez általában olyan kisebb kellemetlenség, amely nem zavarja a napi tevékenységet, néhány gyermeknél azonban gondot okozhat  az iskolában, továbbá sportolás és szabadidős tevékenység végzése közben.

A gyermekek manapság megnövelik a hátfájás kockázatának kialakulását azzal, hogy túl sok időt töltenek a számítógép előtt görnyedve, vagy nehéz iskolatáskát cipelve.
A gyermekek kb. 30 %-a olyan iskolatáskát cipel, amely saját testsúlyának több mint 10 %-át teszi ki.

A testtartás és a gyakorlatok végzésének jelentősége

Fontos tényező a helytelen testtartás és a fizikai tevékenység hiánya, de sok fiatal esetében jelentős szerepet töltenek be az érzelmi tényezők és a pszichológiai stressz. Úgy tűnik, hogy az iskolai élet változásai hozzájárulnak a hátproblémák kialakulásához. A gyerekek magasabbak, mint száz évvel ezelőtt voltak, az átlagos iskolai bútorzat mégis ugyanaz maradt. Az íróasztal fölött görnyedve eltöltött órák csak súlyosbítják a hátpanaszokat.

  • Fontos, hogy a gyermekek ne töltsenek sok időt együltő helyükben az asztalnál, hanem keljenek fel, sétáljanak és mozogjanak.
  • Mivel a gyermekek méretei eltérőek, az asztalnak és a széknek állítható magasságúnak kell lennie. Sok esetben sajnos nem ez a helyzet.
  • A divatos táskákhoz képest sokkal jobb hátizsákban vinni a nehéz könyveket.
  • Mindannyian tudjuk, hogy a sport és a mozgás fontos, és az is általánosan elfogadott tény, hogy a gyermekeknek hetente legalább két órát kellene eltölteni testedzéssel. A fizikai aktivitás alacsony szintje összefüggésben áll a hátproblémák kialakulásával.
  • A másik véglet az, amikor gyermekek olyan extrém sportokat űznek, amelyek megnövelik a hátsérülés kockázatát. Ide tartozik a kontaktsport, a gimnasztika, a túlzott igénybevétellel járó táncok.